1 κιλό κρέας
1 μεγάλο ξερό κρεμύδι
1 – 2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο
4 – 5 κόκκοι μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλα
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη ή θυμάρι
φρέσκο τριμμένο μοσχοκάρυδο
φρέσκιες ντομάτες

Σωτάρουμε ελαφρώς το κρέας μας και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες και το σκόρδο. Σβήνουμε με τις φρέσκιες ντομάτες (πολτοποιημένες ή κομμένες σε χοντρά κομμάτια), προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη, τα μπαχαρικά και νερό.Βράζουμε για μια ώρα τουλάχιστον αν είναι μοσχάρι ή για 45′ αν είναι κόκκορας. Στην συνέχεια προσθέτουμε τις χυλοπίτες και στα 10′ αποσύρουμε από το μάτι. Προσοχή να μην παραβράσουν οι χυλοπίτες και λασπώσουν.

Σημείωση για εργαζόμενες νοικοκυρές: Αν δεν θέλουμε να σερβίρουμε αμέσως και το φαγητό μας είναι για την επόμενη ημέρα, βράζουμε τις χυλοπίτες σε ξεχωριστή κατσαρόλα και αφού κρυώσουν τελείως τις ρίχνουμε στο ήδη κρύο κρέας. Έτσι επιτυγχάνουμε να μην «τραβήξουν» όλα τα υγρά και στεγνώσει το φαγητό μας.

14a