Πουλερικό ζακυνθινό αυγολέμονο

1 μεγάλο πουλερικό (κότα, κόκκορα ή καλύτερα γαλοπούλα)
1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι (ρύζι καρολίνα ή γλασέ) ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΟΥΠΑ
3 λεμόνια
3 αυγά
λίγο αλάτι
τριμμένο πικάντικο τυρί (ντόπιο Ζακυνθινό τυρί ή έντονη κεφαλογραβιέρα)
πολύ πιπέρι

Βράζουμε το πουλερικό σε μια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό, που ίσα να το σκεπάζει.

Μόλις βράσει το πουλερικό, όχι όμως να διαλύεται, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά.

Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ τα ασπράδια των αυγών μέχρι να πήξουν. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας απαλά. Κατόπιν προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά.

Αφού το ρύζι βράσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Απαλά ρίχνουμε από πάνω το αυγολέμονο (χωρίς να ανακατεύουμε).

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να μαλακώσει το αυγολέμονο με τη ζέστη της σούπας.
Σερβίρουμε με αρκετό τυρί τριμμένο και μπόλικο πιπέρι.

10